Οι χώρες της ΕΕ ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες για τη φορολογία εισοδήματος ώστε να διασφαλίζουν ότι οι φορολογούμενοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να καταπολεμούν τη φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή.
Όλο και πιο συχνά φορολογούμενοι λαμβάνουν επιστολές από την ελληνική φορολογική διοίκηση καλώντας τους να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να συμπεριλάβουν εισοδήματα στο εξωτερικό.
Η ηλεκτρονική ειδοποίηση αναφέρει τα εξής:
«Σας ενημερώνουμε ότι με την ολοκλήρωση σχετικών διασταυρώσεων φορολογικών δεδομένων που παραλήφθηκαν στο πλαίσιο αυτόματης ανταλλαγής από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ν.4170/2013 ), προκύπτει ότι δεν έχετε δηλώσει ή έχετε δηλώσει ανακριβώς, συντάξεις, προέλευσης …… (αναφέρει την χώρα προέλευσης) που αφορούν στο φορολογικό έτος 2015. Για τη διευκόλυνσή σας, παρατίθεται στο τέλος του παρόντος μηνύματος, απόσπασμα των δεδομένων που διαβιβάστηκαν στην Ελληνική Φορολογική Διοίκηση από τη Φορολογική Αρχή της ….. (αναφέρει την χώρα προέλευσης) για το φορολογικό έτος 2015. Παρακαλούμε, με βάση τα δεδομένα αυτά, και λαμβάνοντας υπόψη τυχόν σχετικά αποδεικτικά καταβολής των εν λόγω αποδοχών (Βεβαίωση αλλοδαπού φορέα πληρωμής, κ.λπ), καθώς και λοιπά εισοδήματα του ιδίου φορολογικού έτους, να υποβάλετε την απαιτούμενη τροποποιητική Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος για το έτος 2015, ώστε να εκπληρωθούν οι φορολογικές σας υποχρεώσεις».
Το συχνότερο ερώτημα που προκύπτει στους φορολογούμενους αναφέρεται στο γιατί να φορολογηθεί και στην Ελλάδα το εισόδημα που ήδη έχει φορολογηθεί στην αλλοδαπή.
Η απάντηση είναι πως, ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.
Το νέο ερώτημα που προκύπτει στους φορολογούμενους αφορά στο αν ο φόρος που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή χάνεται, άρα το εισόδημα φορολογείται και στα δύο κράτη.
Η απάντηση έρχεται με το άρθρο 9 του Ν. 4172/2013 όπου, ένας φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του εν λόγω φορολογούμενου, όσον αφορά στο εν λόγω εισόδημα, μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα. Η μείωση του φόρου εισοδήματος που προβλέπεται δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο ξένος φόρος αφαιρείται από τον ελληνικό, αρκεί ο φορολογούμενος να προσκομίσει στην ελληνική φορολογική αρχή τα έγγραφα που αναφέρονται στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1026/22.1.2014.
Πρέπει να σημειωθεί πως για τα κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση για την αποφυγή διπλής φορολογίας, η σύμβαση αυτή υπερισχύει του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και εφαρμόζονται τα σχετικά άρθρα. Ανάλογα με την Σύμβαση για την αποφυγή διπλής φορολογίας διακρίνουμε 3 περιπτώσεις:
Α) Το εισόδημα να φορολογείται και στα δύο κράτη: αρχικά στο αλλοδαπό κράτος και έπειτα στο Ελληνικό σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4172/2013.
Β) Το εισόδημα να φορολογείται μόνο στο Ελληνικό κράτος, οπότε να ζητείται η επιστροφή του φόρου που έχει παρακρατηθεί στο αλλοδαπό κράτος.
Γ) Το εισόδημα να φορολογείται μόνο στο αλλοδαπό κράτος, οπότε το εισόδημα αυτό θα απεικονιστεί στην φορολογική δήλωση για κάλυψη τεκμηρίων, αφού προηγουμένως προσκομιστεί η σχετική αίτηση για την αποφυγή διπλής φορολογίας από τον φορολογούμενο.
Σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες, ανεξαρτήτως της χώρας της ΕΕ στην οποία θεωρείται ότι έχετε τη φορολογική σας κατοικία, πρέπει να φορολογείστε το ίδιο με τους υπηκόους της χώρας αυτής και με τους ίδιους όρους.
Στο ζήτημα παγκόσμιο εισόδημα - κάτοικοι εξωτερικού το γραφείο μας παρέχει εξειδικευμένες φορολογικές υπηρεσίες, επιλύοντας σχετικά ζητήματα.
Για την CK Accounting & Tax Services
Συντάκτης - Χριστίνα Καπέλα